CRONOS-ovci na AdriaArray Workshop 2023 u Dubrovniku

tra 11, 2023 | Novosti

U Dubrovniku se 3. – 5. travnja 2023. održao međunarodni skup AdriaArray Workshop 2023 koji je okupio 90 seizmologa, geofizičara i geologa iz 22 europske države. Predstavljen je dosadašnji rad na postavljanju seizmoloških postaja u Južnoj i Jugoistočnoj Europi te su dogovorenini pravci istraživanja i konkretne suradnje. Skup se održao u prostorijama Poslijediplomskog središta Dubrovnik Sveučilišta u Zagrebu. Organiziran je uz potporu ORFEUS-a (Observatories and Research Facilities for European Seismology) i EPOS-a (European Plate Observing System) kroz projekt EPSO-SP iz programa Obzor 2020, dok je lokalni organizator bio Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

AdriaArray je međunarodna inicijativa čiji je cilj premrežiti područje između Apenina i Karpata te Alpa do juga Italije i Grčke gustom mrežom seizmografa te unaprijediti međunarodnu suradnju među znanstvenicima. Svrha je bolje upoznati unutrašnju građu i tektoniku Jadranske mikroploče i njenih aktivnih rubova u središnjem Sredozemlju. To će omogućiti upoznavanje i bolje razumijevanje uzroka potresa i vulkanske aktivnosti u ovom velikom području. Postavljanje seizmoloških stanica i znanstvena istraživanja koordinira Seizmološka grupa AdriaArray na temelju FAIR i otvorene razmjene podataka.

U ovoj radionici aktivno su sudjelovali i hrvatski seizmolozi s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu – i Geofizičkog zavoda Andrije Mohorovičića i Seizmološke službe. Iva Dasović i Josip Stipčević bili su lokalni organizatori ovog skupa. Dinko Šindija predstavio je zajednički rad s Marijom Mustać Brčić o primjeni strojnog učenja u lociranju potresa – dio je to njihovog rada na Komponenti 1 projekta CRONOS. U raspravama je sudjelovala i Helena Latečki, a zajedno s Branimirom Turudićem pomagala je u organizaciji skupa i vidljivosti projekta CRONOS. Josip Stipčević, voditelj CRONOS-ove Komponente 1, i naš partner sa Sveučilišta u Bergenu Stéphane Rodenay vodili su raspravu u sekciji o istraživanjima tzv. funkcija prijemnika. Iva Dasović sudjelovala je i kao suvoditeljica sekcije o inženjerskoj seizmologiji. Treba napomenuti i da dosad postavljene seizmološke postaje u okviru Komponente 1 projekta CRONOS u Dalmaciji čine dio ove velike mreže seizmografa i omogućit će provedbu važnih seizmoloških istraživanja.

Pripremila Iva Dasović