Održan je drugi sastanak Komponente 1

srp 6, 2023 | Novosti

Drugi sastanak Komponente 1 projekta CRONOS održao se 4. srpnja 2023. s početkom u 10 h. Na sastanku su prisustvovali Josip Stipčević, Dinko Šindija, Helena Latečki, Lucija Golub, Nina Matsuno, Marijan Herak, Tena Belinić Topić, Bojan Matoš, Darko Matešić, David Rukavina i Igor Matešić, a preko Teamsa pridružili su se Ivica Pavičić, Iva Dasović i Marija Mustać Brčić.

Prvu prezentaciju održao je Josip Stipčević i u njoj je iznesena sva nabavljena oprema (seizmografi, DAS uređaj, sitna oprema i oprema za snimanje podmorskog dna). Spomenuta je suradnja sa Sveučilištem u Bergenu kroz studijski boravak Tene Belinić Topić, Ive Dasović i nadolazeći studijski boravak Lucije Golub te dolazak kolega sa Sveučilišta u Bergenu zbog obilaska seizmoloških postaja i razmjene iskustava. Pričalo se o daljnjim planovima na projektu koji uključuju simuliranje potresne trešnje na području Makarske, geološko profiliranje i identificirnje rasjednih zona, izradu modela građe kore kod Biokova i seizmičkog profila u moru kod Makarske, postavljanje još 13 seizmoloških postaja te privođenje kraju istraživačkog dijela koji obavljaju Dinko Šindija, Lucija Golub i Tena Belinić Topić.

Nakon toga je Dinko Šindija prezentirao stanje sa seizmološkim softverom Seiscomp3, radnom stanicom, podatcima na serveru te postavljenim seizmološkim postajama. Dinko je također predstavio dosadašnje rezultate svog istraživanja o lociranju i detekciji potresa pomoću strojnog učenja te iznio daljnje planove za nastavak istraživanja.

Lucija Golub održala je prezentaciju o svom istraživanju anizotropije analizom dvoloma SKS-faze. Ukratko je pojasnila metodu, prikazala prve rezultata i iznijela daljnji plan.  

Zatim je Tena Belinić Topić prezentirala svoje istraživanje koje je provodila tijekom studijskog boravka u Bergenu. Tamo je istraživala strukturu litosfere ispod Dinarida temeljenu na analizi funkcija prijamnika. Prikazala je rezultate svog istraživanja i pričala o budućim koracima.

Posljednju prezentaciju održao je Bojan Matoš. Predstavio je dosadašnji rad geološkog tima i ciljeve za nastavak rada u projektu. Očekuje da će do kraja 2023. godine biti izvršeno 141 terenskih mjerenja. Plan je prikupiti još sedimentološko-stratigrafskih podataka i strukturnih podataka, izraditi GIS bazu podataka, mikroskopske preparate, seizmotektonske profile Makarska – Posušje i 3D strukturne modele te snimiti podmorje kod Makarske i interpretirati dobivene snimke.

Pripremila Lucija Golub