Medijima je predstavljena vrijedna oprema nabavljena projektom CRONOS

lip 30, 2023 | Novosti

U četvrtak 15. lipnja 2023. godine s početkom u 10 h, projekt CRONOS predstavio je predstavnicima medija sam projekt, ali i nabavljenu opremu vrijednu ukupno oko 710000 EUR. Predstavljanje se održalo ispred zgrade Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. U predstavljanju su nas podržali Veleposlanstvo Kraljevine Norveške i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Okupljene je pozdravio državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) g. Domagoja Mikulića, veleposlanik Kraljevine Norveške Nj. E. g. Haakon Blankenborg i dekana PMF-a prof. dr. sc. Mirko Planinić. Nakon toga je voditeljicu projekta izv. prof. dr. sc. Snježana Markušić ukratko predstavila projekt i opremu.

G. Domagoj Mikulić istaknuo je da se ovim projektom ulaže u trajni kapital – u izuzetno vrijednu opremu i mlade istraživače s čime se stvaraju preduvjeti za provođenje istraživanja dugo nakon formalnog kraja ovog projekta.

Nj. E. g. Haakon Blankenborg, u svom govoru istaknuo je kako je svrha ovog zajedničkog projekta smanjenje rizika od potresa. Naglasio je  da stručnjaci ne mogu spriječiti potrese, ali  pomoću kvalitetnijih istraživanja, podataka i analiza mogu učiniti društvo spremnijim i sigurnijim.

Prof. dr. sc. Mirko Planinić, zahvalio je svima koji su pomogli da se ovaj projekt uopće dogodi, a onda naglasio da stjecanjem novog znanja možemo malo po malo utjecati na povećanje sigurnosti našeg društva, ovdje kroz davanje informacija građevinarima za sigurnu gradnju.

Izv. prof. dr. sc. Snježana Markušić se u svom obraćanju posebno zahvalila svima u Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, i prisutnom mr. sc. Marku Paviću, tadašnjem ministru u MRRFEU, čiju je inicijativa prihvaćena i uspjeli smo ju realizirati odobravanjem ovog projekta. Zahvalila se i djelatnicima PMF-ovih službi za nabavu i računovodstvene poslove koji su omogućili uspješno provođenje zahtjevnog i dugotrajnog postupka javne nabave.

Nakon govora, slijedilo je pokazivanje opreme i demonstracija njezinog rada, uz malu usputnu okrijepu. Oprema je izložena na pet punktova.

U okviru Komponente 1 predstavljeni su instrumenti čija je svrha praćenje seizmičnosti, analiza izvora potresa, kartiranje rasjeda koji ih uzrokuju i određivanje Zemljine građe. To su klasični visoko-kvalitetni seizmografi i najmoderniji (tzv. state-of-the-art) uređaj distribuirana akustička senzorska jedinica (DAS). Više informacija o ovim uređajima možete pročitati na blogu https://projekt-cronos.hr/distribuirana-akusticka-senzorska-jedinica-i-seizmografi-za-biljezenje-gibanja-povrsine-2/.

Upravo jedinicu DAS FEBUS A1 DAS francuskog proizvođača FEBUS Optics predstavio je doc. dr. sc. Josip Stipčević. Ovaj uređaj mjeri pomak tla, odnosno njegovu deformaciju, na temelju niza laserskih impulsa koji se šalju u optičko vlakno i vraćaju nazad do uređaja. Uređaj omogućuje očitavanja obično svaka 2 m duž nekoliko desetaka kilometara dugog optičkog kabela i može se spojiti na već postavljene optičke kabele. Nabavljeni uređaj ima vrijednost 190 000 EUR (s PDV-om).

Dr. sc. Dinko Šindija predstavio je rad seizmografa koji se sastoji od seizmometra (senzora) Trillium compact i AD-pretvornika Centaur na kojima se lokalno pohranjuju podatci. Proizvođač instrumenata je kanadska firma Nanometrics. Nabavljeno je ukupno 13 seizmografa u vrijednosti 148 750 EUR (s PDV-om).

Komponenta 2 projekta CRONOS usredotočena je posljedice potresa – kako seizmički valovi djeluju na tlo, odnosno površinu Zemlje, i zgrade. Posebno se gledaju (vrlo) plitke strukture tla i njihova svojstva te se proučava kako rastresita tla pojačavaju (amplificiraju) seizmičke valove. Nabavljeni su instrumenti upravo pogodni za ovakva istraživanja: bežični višekanalni sustav za aktivna i pasivna geofizička i seizmička mjerenja, klasični i bušotinski seizmografi, te mali instrumenti Tromino. Više o instrumentima i metodama možete pročitati na našem blogu https://projekt-cronos.hr/geofizicka-i-mikroseizmicka-mjerenja/.

Iva Lončar i Lada Dvornik predstavile su mali prijenosni uređaj Tromino talijanskog proizvođača MoHo. Njime se u pravilu bilježi seizmički nemir koji se onda analizira kako bi se odredila lokalna svojstva tla. Također se koristi za određivanje osnovnih dinamičkih karakteristika zgrada. Projektom CRONOS nabavljeno je sedam ovakvih uređaja vrijednosti 70 000 EUR (s PDV-om).

Doc. dr. sc. Davor Stanko, doc. dr. sc. Mario Gazdek i Bruno Mravlja predstavili su akcelerografe, uređaje koji su posebno važni u bilježenju ubrzanja u/na tlu uzrokovanog prolaskom seizmičkih valova nastalih blizu epicentra snažnog potresa. Nabavljeno je 11 akcelerografa Obsidian američkog proizvođača Kinemetrics vrijednosti je 218 625 EUR (s PDV-om) te tri bušotinska sustava akcelerografa koja se sastoje od površinskog senzora Episensor i bušotinske sonde SBEPI, također firme Kinemetrics vrijednosti 149 875 EUR (s PDV-om). Također su predstavili i bežični višekanalni sustav za aktivna i pasivna geofizička i seizmička mjerenja američkog proizvođača Geometrics Inc. s 18 mjernih jedinica za istraživanje građe podzemnih struktura i dublje od 100 m. Vrijednost nabave ovog sustava je 82 000 EUR (s PDV-om).

Pripremila Iva Dasović