Obilazak i održavanje privremenih seizmoloških postaja projekta CRONOS

tra 12, 2023 | Novosti

U sklopu terenskog rada od 28. veljače do 3. ožujka 2023. posjetili smo nekoliko privremenih seizmoloških postaja projekta CRONOS na kojima su ranije bili zabilježeni problemi ili gdje su se javili kasnije – HR05A (Vinovac), HR06A (Nisko), HR07A (Vučipolje) i HR10A (Slivno), a uz to smo još posjetili otok Mljet kako bi pogledali potencijalnu lokaciju za postaviti seizmološku postaju u sklopu projekta DuFAULT te postavili instrument ako se lokacija pokaže dovoljno dobrom.   

Na put iz Zagreba krenuli smo u utorak, 28. veljače 2023., u 8:30 s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakultet. U ovom terenskom radu sudjelovali su Josip Stipčević, Helena Latečki, Lucija Golub, a malo kasnije prvog dana nam se pridružio i kolega iz Norveške Stephane Rondanay. Najprije smo posjetili privremenu seizmološku stanicu HR06A u mjestu Nisko (općina Klis). Tamo su bili od ranije problemi s komunikacijom pa smo pri dolasku podesili ruter. Ruter smo ponovno pokrenuli i provjerili ostale komponente postaje. Sve se činilo u redu i podaci su se uredno slali na server u Zagrebu. Nakon što nam se kolega Stephane pridružio, zajedno smo otišli pregledati seizmološku postaju HR05A u mjestu Vinovac. Tamo smo nakon nekoliko neuspješnih pokušaja i zamjene pregorjelog osigurača u razvodnoj kutiji ustanovili kako su senzor, A/D pretvornik i razvodna kutija pregorjeli. Potrebno je ponovno doći na lokaciju i postaviti novi senzor, A/D pretvornik i razvodnu kutiju.  

U srijedu, 1. ožujka, uputili smo se prema mjestu Slivno gdje je u područnoj školi postavljena privremena seizmološka postaja HR10A. Tamo je problem bio s A/D pretvornikom. Kolega Stephane donio je novi A/D pretvornik koji smo postavili nakon čega je sve dobro radilo. Kopirali smo ranije snimljene podatke s tvrdog diska i podesili novi A/D pretvornik. Nakon što smo ustanovili da se podatci uredno šalju na server u Zagrebu, u dogovoru s vršiteljicom dužnosti ravnatelja Antonelom Filipović, održali smo predavanje učenicima i profesorima u školi s ciljem poticanja interesa za znanost. Nakon toga uputili smo se u hotel u Opuzenu gdje smo odsjeli dvije noći.  

U četvrtak, 2. ožujka, rano ujutro krenuli smo trajektom do otoka Mljeta. Na Mljetu smo obišli potencijalnu lokaciju u mjestu Maranovići za postavljanje nove seizmološke postaje (DF06) u sklopu projekta DuFAULT. Lokacija se činila u redu te smo postavili Nanometrics Centaur A/D pretvornik i senzor. Sve je prošlu u redu, no nije se uspjela uspostaviti telekomunikacija s postajom i podatci se ne šalju na server u Zagreb. Oni će pri sljedećem obilasku postaje biti kopirani i korišteni u daljnjim analizama projekata DuFAULT i CRONOS. Potrebno je ponovno posjetiti postaju i staviti SIM karticu novog mobilnog operatera koji ima bolju pokrivenost signalom u mjestu Maranovići.  

U petak, 3. ožujka, otišli smo do postaje HR07A u mjestu Vučipolje (općina Hrvace) gdje su bili zabilježeni od ranije problemi u telekomunikaciji. Odmah pri prvom pregledu postaje primijećeno je da A/D pretvornik ne svijetli, a na tvrdom disku snimljeno je samo 30 minuta podataka od instalacije postaje. Nakon pregleda svih komponenti postaje utvrđen je problem u kablu za napajanje pa smo ga odmah zamijenili. Ustanovili smo da sve ostalo radi dobro i da se podatci šalju na server u Zagrebu. Nakon završetka rada na postaji HR07A zaputili smo se prema Zagrebu.  

Pripremila Lucija Golub