Održani radni sastanci oko postavljanja bušotinskih akcelerografa u Vrlici i Sinju

velj 28, 2023 | Novosti

Dana 21. veljače 2023., s početkom u 10.30 sati održao se sastanak predstavnika Grada Vrlike (Marijana Matić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odijela Grada Vrlike i Božom Gverićem, komunalnim redarom) s predstavnicima Geofizičkog odsjeka, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Snježanom Markušić, doc. dr. sc. Mariom Gazdekom i doc. dr. sc. Davorom Stankom (članovima projektnog tima Komponente 2 projekta CRONOS). Nakon inicijalnog sastanka održanog u lipnju 2022., predstavnicima grada Vrlike prezentiran je vremenski plan provođenja geotehničkog istražnog bušenja i postavljanja bušotinskog akcelerografa na području grada Vrlike te dogovor oko odabira najpogodnije lokacije za bušenje istraživačke bušotine. Održane su prezentacije o procesu i načinima bušenja, karakteristikama bušotina te važnosti bušotinskim mjerenja.  Samo izvođenje bušotine i postavljanje bušotinskog akcelerografa planirano je u drugom tromjesečju (kvartalu) 2023. godine. 

Istoga dana s početkom u 13.00 sati održao se sastanak predstavnika Grada Sinja (Denis Bobeta, zamjenik gradonačelnika i načelnik stožera Civilne zaštite Grada Sinja, Ivana Pavić, v.d. pročelnica Upravnog odjela za gospodarski razvoj, fondove Europske Unije i javnu nabavu i Sanja Bešlić, v.d. pročelnica Upravnog odjela za imovinu i prostorno uređenje) s predstavnicima Geofizičkog odsjeka, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu predvođenima izv. prof. dr. sc. Snježanom Markušić (članovima projektnog tima Komponente 2 projekta CRONOS). Riječ je bila o ključnoj fazi projekta „Geofizičko-seizmološka istraživanja potresom ugroženih područja u RH i razvoj atenuacijskih relacija predviđanja seizmičkog gibanja tla“ – CRONOS budući da je poznato kako upravo područje Dalmacije (područje grada Sinja i okolice) spada među najtrusnija područja u Republici Hrvatskoj. Nakon inicijalnog sastanka održanog u lipnju 2022., predstavnicima grada Sinja prezentiran je vremenski plan provođenja geotehničkog istražnog bušenja i postavljanja bušotinskog akcelerografa na području grada Sinja te dogovor oko odabira najpogodnije lokacije za bušenje istraživačke bušotine. U sklopu projekta CRONOS napravit će se mikrozoniranje grada Sinja čime će se dobiti seizmička podloga koja je neophodna prilikom urbanističkog planiranja s ciljem da se omoguće što kvalitetnije informacije za kvalitetnu protupotresnu gradnju, a što je glavni preduvjet za daljnji razvoj grada. Samo izvođenje bušotine i postavljanje bušotinskog akcelerografa planirano je u drugom tromjesečju (kvartalu) 2023. godine. 

O sastanku su na svojim web-stranicama izvijestili i grad Sinj te portal Ferata. Objave možete pogledati na sljedećim poveznicama:

Pripremili Branimir Turudić i Iva Lončar

Sastanak u Vrlici
Sastanak u Sinju