Postavljanje privremenih seizmoloških postaja u sklopu projekta CRONOS i njihovo održavanje

ožu 31, 2023 | Novosti

Jedan od važnih ciljeva projekta CRONOS je razvoj i poboljšanje seizmološke infrastrukture što bi u konačnici omogućilo znatno lakšu provedbu znanstvenih istraživanja potresa i potresne opasnosti u Hrvatskoj. Nužan uvjet za provedbu tog cilja je povećanje broja seizmoloških instrumenata u seizmički aktivnim područjima.  

Terensko istraživanje provedeno u svrhu postavljanja seizmoloških instrumenata trajalo je od 13. do 20. listopada 2022. i proveo ga je tim Komponente 1 projekta CRONOS. Postavljeno je 12 novih privremenih seizmoloških stanica na području Dalmacije na lokacijama koje su se obišle tijekom terenskih istraživanja u rujnu 2022. godine te koje su ustanovljene kao optimalne za postavljanje seizmografa. Analiza podataka s novopostavljenih seizmoloških instrumenata pomoći će u poboljšanju procjene seizmičkog hazarda te doprinijeti smanjenju potresne ugroženosti na području Dalmacije. U ovom terenskom istraživanju sudjelovali su Josip Stipčević, Dinko Šindija, Helena Latečki, Damir Ptičar te kolege sa Sveučilišta u Bergenu Stephane Rondenay i Felix Halpaap.

Na ovom terenskom istraživanju dva tima postavila su sve predviđene privremene seizmološke postaje u sklopu Komponenta 1 projekta CRONOS na području Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i dijela Dubrovačko-neretvanske županije. 

Prva seizmološka postaja (HR01A) postavljena je 13. listopada 2022. u Korlatu (Benkovac).  Sljedećeg dana grupa se podijelila u dva tima (T1 i T2), pri čemu su dio tima T1 bili Felix Halpaap, Damir Ptičar i Dinko Šindija, a dio tima T2 Stephane Rondenay, Josip Stipčević i Helena Latečki.  

Tim T1 postavio je 14. listopada 2022. seizmološku postaju u općini Ervenik (HR02A), a nakon postavljanja uočen je problem s prijenosom podataka na glavni server zbog slabog signala mobilnog operatera. U slučaju pojave takvih i sličnih problema na postaji, oni se zabilježe kako bi se riješili prilikom ponovnog obilaska postaje. Na postaji HR02A potrebno je prebaciti SIM-karticu na novog mobilnog operatera koji ima bolju pokrivenost signalom na tom mjestu. T1 je sljedeću seizmološku postaju (HR04A) postavio u mjestu Gradac.  Tim T2 je u isto vrijeme postavio seizmološku postaju (HR03A) na otočiću Visovac u Nacionalnom parku Krka. Prilikom postavljanja pokazalo se da postoji problem s GPS-antenom pa uređaj nije primao signal točnog vremena. Unatoč raznim pokušajima popravka, nije bilo uspjeha i odlučilo se potpuno izmijeniti postav u sljedećem terenskom radu.  

Tim T1 je 15. listopada 2022. u mjestu Nisko (Klis), postavio privremenu seizmološku postaju HR06A. Tim T2 je u to vrijeme postavio privremenu seizmološku postaju HR05A u Vinovac (Marina). Kod obje postaje javio se problem zbog slabog signala mobilnog operatera te se pokazalo potrebnim doći ponovno na tu lokaciju i zamijeniti SIM-karticu.  

U ponedjeljak, 17.listopada 2022., T1 postavlja privremenu seizmološku postaju HR08A u Gornjem Sitnom, dok je T2 postavio postaju u mjestu Hrvace. Tamo su uočeni problemi te je donesena odluka da se instrument premjesti na drugu lokaciju u istoj općini. Nakon razgovora s djelatnicima Općine Hrvace pronađena je lokacija u Vučipolju gdje je naknadno i postavljena privremena seizmološka postaja HR07A. 

U utorak, 18. listopada 2022., tim T1 postavio je privremenu seizmološku postaju HR09A u mjestu Balići (Šestanovac), dok je tim T2 postavio postaju HR10A u Slivnu. 

U srijedu, 19. listopada 2022., tim T1 zaputio se prema Vrgorcu gdje je postavio privremenu seizmološku postaju HR11A, a zatim su otišli na lokaciju Mlinište gdje su pomogli timu T2 kod postavljanja postaje HR12A.

U četvrtak, 20. listopada 2022., posjetili su postaje HR10A u Slivnu kako bi se uredila do kraja, te se obišlo seizmološku postaju Korlat (HR01A) kako bi se uklonili problemi u radu GPS-antene.  

OBILAZAK I ODRŽAVANJE SEIZMOLOŠKIH POSTAJA

Budući da su se tijekom postavljanja seizmoloških postaja na nekim lokacijama pojavili problemi koji se nisu mogli riješiti odmah, odradio se zasebni teren od 12. do 14.12.2022. kako bi se oni ispravili. U ovom terenskom radu sudjelovali su Josip Stipčević, Dinko Šindija i Helena Latečki. Najprije su obišli postaje Ervenik (HR02A) i Nisko (HR06A) koje su imale problem s telemetrijom. Na postaji HR02A problem je riješen, no postaja HR06A će se morati ponovno obići u sljedećem terenskom radu. Na postaji HR10A u mjestu Slivno zamijenjena je SIM-kartica, ali je primijećen problem u radu A/D-pretvornika te će se postaja morati ponovno posjetiti. U Vinovcu (HR05A) također je došlo do kvara na A/D-pretvorniku i potreban je ponovni obilazak postaje. U Vučipolju (HR07A) zamijenjena je SIM-kartica, a na Visovcu (HR03A) je riješen problem u radu GPS-antene.

Zahvala

Zahvaljujemo svim pojedincima i odgovornima (gradovima, općinama i školama) koji su nam pomogli u traženju lokacija seizmoloških postaja. Posebno želimo zahvaliti onima koji su nam osigurali lokacije i potrebnu infrastrukturu – neizmjerno smo im zahvalni!

Pripremila Lucija Golub