Predavanje u American Corner Rijeka

tra 14, 2023 | Novosti

U utorak 28. ožujka 2023. s početkom u 18 h u American Corneru Rijeka Gradske knjižnice Rijeka – ogranak Trsat Iva Dasović održala je predavanje O potresima i druge priče. U njemu je opisala što je zapravo potres, kako i gdje nastaju te kako ih seizmolozi proučavaju. Govorila je i o nepoželjnim posljedicama potresa te što se može učiniti da bi se one spriječile. Posebno se osvrnula na uzroke potresa i seizmičnost u području Hrvatske i Hrvatskog primorja, područja koje je seizmički umjereno aktivno i gdje je potresna opasnost izražena. Upoznala je prisutne s aktivnostima hrvatskih seizmologa, a posebno je predstavila projekt CRONOS i njegove ciljeve s naglaskom na smanjenje potresne ugroženosti kroz osvještavanje građana o potresnoj opasnosti u njihovoj okolici i onoga što oni sami mogu učiniti kako bi zaštitili svoje živote i imovinu. Ivi je u pripremi demonstracijskih pokusa pomogla i Lucija Golub.

Svrha ovakvih javnih predavanja predviđenih u sklopu projekta CRONOS jest upravo osvještavanje o realnoj potresnoj opasnosti te približavanje teme potresa i pojmova kojima ih opisujemo “običnim” građanima kako bi se povećalo razumijevanje problema, ali i uspostavila bolja komunikacija između građana i seizmologa. Bolja osviještenost omogućuje i bolju pripremu za djelovanje (umjereno) snažnog potresa što smanjuje potresnu ugroženost, a umanjuje strah od onih slabijih koji prolaze bez štetnih posljedica.

Predavanje je potrajalo oko sat i pol, nakon čega su uslijedila pitanja. Uživo je prisustvovalo oko 35 ljudi, a prenosilo se preko platforme Facebook Live te je dostupno na poveznici.

Predavanje je popratio i regionalni informativni portal www.turnera.info. Tjedan dana uoči predavanja, kao njegova najava, Iva Dasović sudjelovala je u emisiji Hrvatskog radija Rijeka te je intervju dostupan na poveznici.