Provjera rada i popravak seizmoloških postaja na području Dalmacije i Bosne i Hercegovine

ruj 20, 2023 | Novosti

U razdoblju 31. kolovoza – 1. rujna 2023., članovi Komponente 1 projekta CRONOS projekta izvršili su redovni obilazak i održavanje privremenih seizmoloških postaja na području Dalmacije i Bosne i Hercegovine.

Na put smo krenuli u srijedu, 30. kolovoza 2023., iz Zagreba. U mjesto Ravno (BiH) stigli smo u večernjim satima, gdje smo noćili naredna tri dana. Sljedeći dan obišli smo privremene seizmološke postaje u Ljubinju (BiH), Bileći (BiH) te u okolici Nevesinja (BiH). Na postajama u Ljubinju i Bileći obavljeno je redovito održavanje postavljene opreme (nova hidroizolacija i čišćenje šahta u kojem je oprema) te sigurnosno kopiranje svih podataka. Na lokaciji privremene seizmološke postaje u okolici Nevesinja došlo je trajnog oštećenja dijela opreme uslijed udara groma ili prodiranja vode u objekt (otopljena strujna instalacija i kabeli od komunikacijske jedinice EAM). S obzirom na nemogućnost popravka oštećene opreme cijeli postav smo uklonili s lokacije.

U petak, 1.9.2023., u 9 sati ujutro, prošli smo granicu na GP Čepikuće i nastavili prema trajektnom pristaništu Prapratno od kud smo se s trajektom zaputili na otok Mljet. Na Mljetu smo obišli privremenu seizmološku postaju u mjestu Maranovići gdje smo obavili sigurnosno kopiranje podataka, nadogradnju nosača 4G antene te otklonili probleme u komunikaciji postaje s glavnim serverom u Zagrebu. Nakon završetka radova u smještaj u Ravno (BiH) vratili smo se u večernjim satima.

U subotu smo završili ovaj služeni put i vratili se u Zagreb.