Prvi CRONOS-ov terenski rad – istraživanja lokacija za postavljanje akcelerografa

srp 25, 2022 | Novosti

Prva terenska istraživanja u okviru Komponente 2 istraživačkog projekta CRONOS obavljana su između 27. lipnja i 1. srpnja 2022. Doc. dr. sc. Davor Stanko i Jakov Stanislav Uglešić, suradnici na projektu, posjetili su Šibenik, Split, Trilj, Imotski, Vrliku, Sinj, Cistu Provo i Dugopolje.

Prvo odredište bio je grad Šibenik, gdje je napravljeno probno postavljenje akcelerografa u Muzeju grada Šibenika. Sljedeće odredište bio je grad Split, točnije Prirodoslovni muzej grada Splita, gdje je održan inicijalni sastanak u vezi postavljanja seizmoloških instrumenata s mr. sc. Nediljkom Ževrnjom, ravnateljem Prirodoslovnog muzeja grada Splita.

U utorak 28. lipnja 2022. održan je inicijalni sastanak u Gradu Trilju s gospodinom Ivanom Šušnjarom, predstavnikom Grada i voditeljem CEKOM 3LJ (Čaporice). Dogovorena je potencijalna lokacija za postavljanje seizmološkog uređaja te je ravnatelj Šušnjara ponudio konferencijsku dvoranu PUC 3LJ za održavanje edukacijskih i promotivnih aktivnosti u okviru projekta CRONOS. Isti dan, održan je i inicijalni sastanak s fra Kristijanom Stipanovićem, gvardijanom Franjevačkog samostana u Imotskom u vezi postavljanja akcelerografa u prostorijama samostana.

U srijedu 29. lipnja 2022. održan je sastanak u Vrlici s predstavnicima Grada Vrlike: gradonačelnikom Jurom Plazonićem, Marijanom Matić, pročelnica JUO Grada Vrlike, te Nikolom Uzunom iz Odsjeka EU Grada Vrlike oko postavljanja bušotinskog akcelerografa. Napravljena su i preliminarna mjerenja mikroseizmičkog nemira te probno geofizičko ispitivanje tla za izvođenje bušotine.

Sljedećeg dana, 30. lipnja 2022. održan je sastanak u Sinju s predstavnicima Grada, zamjenikom gradonačelnika Denisom Bobetom i Ivanom Pavić, v. d. pročelnicom Upravnog odjela za gospodarski razvoj, fondove Europske unije i javnu nabavu. Dogovorene su potencijalne lokacije za izvođenje istraživačkih bušotina i mikrozonacija grada Sinja u sklopu projekta CRONOS. U Sinju je održan i kratki sastanak s gospodinom Markom Križancem , v. d. ravnateljem OŠ Marka Marulića oko edukativnih aktivnosti i radionica za djecu. Nakon sastanka u Sinju održan je i inicijalni sastanak s načelnikom Općine Cista Provo, Božom Ćubićem oko postavljanje akcelerografa u prostorijama Općine Cista Provo i u prostorijama OŠ Aržano.

Posljednjeg dana terena, u petak 1. srpnja 2022. u Općini Dugopolje održan je sastanak s načelnikom Pericom Bosančićem. Istog dana održan je i inicijalni sastanak u Gradu Splitu s predstavnicima Grada oko postavljanja akcelerografa – sastanku su prisustvovali Mirna Veža, povjerenica Vlade RH za Grad Split, Ivan Parlov, Marina Protić, Anto Krželj, Damir Babić, Leona Grotić, Teo Vojković i Zrinka Žuljević iz Odsjeka za sigurnost i upravljanje kriznim situacijama.

Pripremili Jakov Stanislav Uglešić i Davor Stanko

Probno postavljanje akcelerografa u Muzeju grada Šibenika
Pregled pogodne lokacije za postavljanje akcelerografa, ZOO Split na Marjanu
Sastanak u CEKOM 3LJ (Čaporice), Trilj
Obilazak pogodnih prostorija u krugu Samostana Imotski za postavljanje akcelerografa
Pregled pogodnih lokacija oko postavljanja bušotinskog akcelerografa u Vrlici s predstavnicima grada
Preliminarna seizmička i geofizička mjerenja na potencijalnim lokacijama za postavljanje bušotinskog akcelerografa u Vrlici