Seizmološko-geološka radionica na IRSN-u u Parizu

lip 1, 2023 | Novosti

Suradnici i zaposlenici projekta CRONOS, Iva Lončar i Bruno Mravlja, nedavno su sudjelovali na seizmološko-geološkoj radionici koja se održala u Parizu 25. i 26. svibnja 2023. Radionica je provedena pod organizacijom Instituta za radiološku zaštitu i nuklearnu sigurnost (IRSN). Glavna tema radionice bio je MW6.4 Petrinjski potres koji je pogodio Banovinu u prosincu 2020. godine. U sklopu projekta CRONOS, suradnica Iva Lončar koristi ovaj potres kao “case-study” za svoje istraživanje i razvoj metodologije.

Tijekom radionice su prezentirani rezultati istraživanja za spomenuto područje, kao i nove seizmološke, geološke i geotehničke metode. Sudjelovanje na ovoj radionici je, između ostalog, za svrhu imalo i stručno usavršavanje suradnika projekta. Iva je također održala preglednu prezentaciju o seizmičnosti Hrvatske i seizmološkoj mreži na području RH.

Osim što je pružila mogućnost usavršavanja, ova radionica je također omogućila jačanje međunarodne suradnje. Na skupu je sudjelovao i Mathieu Causse, koji je također suradnik na Komponenti 2 projekta CRONOS.

Pripremila Iva Lončar