Suradnici na Komponenti 1 projekta CRONOS

ruj 26, 2023

Na ovom blogu želja nam je predstaviti suradnike na projektu CRONOS koji su zaposleni u okviru projekta. Ovi suradnici svo svoje radno vrijeme rade na povođenju aktivnosti Komponente 1 projekta CRONOS i ključni su za izvršavanje predviđenih aktivnosti u samom projektu.

Branimir Turudić suradnik je na projektu CRONOS od veljače 2022. godine. Branimir je iz Vrlike, a završio je studij računovodstva i financija na Sveučilištu u Splitu a specijalizirao se u pripremi i provedbi projekata (su)financiranih bespovratnim sredstvima EU. Upravo zato na projektu CRONOS radi kao administrator projekta: brine o administrativnoj provedbi projekta, izradi plana nabave, praćenju financijskog tijeka projekta, rad na poslovima jednostavne i javne nabave, izradi financijskih izvještaja za provedbeno tijelo i slično. Branimir omogućuje da se ostali suradnici mogu baviti prvenstveno seizmologijom odnosno onima što najbolje znaju, a ponekad pomogne i u terenskom radu.

Dinko Šindija je suradnik na projektu CRONOS od srpnja 2022. godine. Iako je Zagrepčanin, prijediplomski i diplomski studij geofizike završio je na Sveučilištu u Leedsu, UK, gdje je i doktorirao na temu vulkanske seizmologije, no to ne smeta da se bavi „potresnom“ seizmologijom. On je jedini doktor kojeg smo zaposlili. U okviru projekta CRONOS zadužen je za postavljanje i održavanje novih seizmoloških postaja (trenutno ih je 11) te instalacijom i održavanjem servera za pohranu podataka. Osim toga više tehničkog posla, bavi se i onim seizmološkim: automatskom katalogizacijom i lociranjem potresa pomoću strojnog učenja za Petrinjsku seriju potresa i za nove podatke dobivene mrežom seizmografa postavljenih unutar projekta CRONOS. Naravno, sudjeluje i u popularizacijskim aktivnostima. Dinko je aktivan i u European Goeiscience Union kao predstavnik mladih znanstvenika (Early Career Scientists) u Seismology Division – više o njemu pročitajte na EGU Blogs (na engleskom).

Lucija Golub suradnica je na projektu CRONOS od siječnja 2023. godine. Lucija je zapravo iz Ivanca, a na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 2022. godine završila je prijediplomski studij Geofizike i diplomski studij Fizike – geofizike. Na projektu CRONOS bavi se istraživanjem anizotropije analizirajući dvolom SKS faze na hrvatskim seizmološkim postajama što nam može reći nešto o građi Zemlji i procesima u kori i plaštu. Uz to, bavi se lociranjem potresa na CRONOS-ovim seizmološkim postajama, sudjeluje u popularizaciji znanosti kroz radionice i zadužena je za postavljanje raznih tekstova na našu web-stranicu. Lucija je trenutno na tromjesečnom posjetu Odsjeku za znanosti o Zemlji Sveučilišta u Bergenu gdje izravno surađuje sa prof. dr. sc. Stéphaneom Rondenayem kako bi iskoristila podatke dobivene na CRONOS-ovim seizmološkim postajama za određivanje strukture litosfere i poboljšali modele koje koristimo u našim simulacijama.